To problémové zažívání

Potrápilo za život nejen nás dospěláky, ale dokáže znepříjemnit dny také našim nejmenším pokladům. Správné zažívání jde totiž ruku v ruce s pestrou a vyváženou stravou, a proto není divu, že se zvláště u miminek často vyskytne nějaká ta zácpa, průjem nebo zvracení. Trávicí systém si u tak malých drobečků musí zvyknout hned na několik různých potravin a nových chutí, což nemusí jít zrovna hladce a ze dne na den. Jak zvládnout toto období a jak se vypořádat se zažívacími problémy u miminek?

Až 75 % kojenců se za svůj život setká s nějakou tou nepříjemnou zažívací obtíží. Každá maminka si nejspíš detailně vybaví, kolikrát si musela v tomto období jít převléct tričko, šaty, mikinu, vlastně celý šatník, když ji čerstvě nakrmené dítko poctilo ublinknutím. Nemluvě o nevyžádaném dárku v plence, který mnohdy překvapí i jinak zkušené rodiče.

Přechod na umělé mléko a příkrmy

Dokud je miminko od narození zvyklé na jednotvárnou výživu v podobě mateřského mléka, většinou ho v tu chvíli žádné větší zažívací potíže nijak netrápí. Tělo si nemusí zvykat na žádné nové podněty. Pokud ale musí maminka z jakéhokoliv důvodu přejít na umělou stravu, tam většinou nastává problém. Ať se sebevíc snažíte vybrat to správné umělé mléko, může se přesto stát, že se u miminka nějaké ty zažívací potíže objeví. Nikde není záruka, že si na ně dítko ihned navykne. Že to není to pravé ořechové, zjistíte vcelku jednoduše, a to nejčastěji, že dítko trpí zácpou nebo je naopak jeho stolice řídká a vodnatá. V případě, že se takové signály objeví, zkuste jen zaměnit značku mléka a vyčkejte. Berte také v potaz, že v tomto případě vám úplně nepomohou rady od kamarádky, protože JIM tato značka vyhovovala. Každé miminko na tento druh výživy reaguje dost odlišně a individuálně. Chce to tedy čas a vytrvalé hledání.

Zavádění příkrmů je kapitola sama o sobě. Pro miminko znamená velký krok, který občas končí karambolem. Příkrmy jsou vhodné zavádět mezi 4. a 6. měsícem věku u miminek, které jsou na umělé výživě, u miminek kojených se čeká až do ukončeného 6.měsíce. Potraviny je důležité zařazovat postupně a jednotlivě. Abyste tedy zjistili, na jakou potravinu jak dítko reaguje a jak na ni odpovídá jeho organismus, podávejte mu jednu a tu samou surovinu nejlépe tři dny po sobě. Občas může miminko reagovat téměř okamžitě, kdy se může dostavit zvracení, bolestivé koliky a křeče v bříšku, nebo průjmy. Někdy na sebe dá ale reakce čekat i tři dny. Většinou se dítěti objeví kožní vyrážka nebo zácpa.

Zácpa

Znázorňuje zpožděné nebo bolestivé vyprazdňování stolice. Obvykle trvá až dva týdny, ale dítko dokáže potrápit klidně na dva dlouhé měsíce, což už se označuje za chronický problém a musí se zvolit vhodná léčba.

Zácpa u dětí však nebývá nic tak neobvyklého a nejčastěji bývá způsobena nevhodnou reakcí na podanou stravu. V té většinou schází látky, které podporují správnou funkci trávicího systému. Proto je, zvláště u těch nejmenších, klíčové, aby byla strava správně vyvážená a bylo dbáno na to, co vše obsahuje a jaké množství. V jiných případech může být zácpa také důsledkem potravinové alergie. Jedním z důvodů, může být kravské mléko, které obsahuje příliš mnoho bílkovin, a naopak málo vitamínů, jako například vitaminu D, který je navíc u dětí zásadní pro vytvoření pevných a kostí.

Pravidelné vyprazdňování se u miminek liší hlavně kojením. U nekojených dětí platí vyprazdňovací norma 1x - 2x denně, až 3× za týden. U kojených dětí 5× až 6x denně, až 1× za 14 dní. Mateřské mléko je velice dobře stravitelné a někdy se stráví beze zbytku, pokud Vám tedy miminko kaká 1x za týden, je usměvavé, má měkké bříško, prdí „o sto šest” a má chuť k dalšímu kojení, pak se nemusíte ničeho obávat. Každé dítě je samozřejmě jiné, tudíž je nutné spíše sledovat konzistenci a velikost.

Jak miminku při zácpě ulevit a jakou zvolit stravu

• Terapie teplem

Vyžehlete látkovou plenu nebo utěrku a přiložte ji miminku na bříško. Samozřejmě dbejte na to, aby nebyla příliš horká, ale ani vychladlá. Teplo by mělo podpořit přirozenou funkci střev a zlepšit tak miminku lepší průchodnost. Pokud miminku tolik nevadí koupání, vyzkoušejte také teplou koupel, při které miminku jemně masírujte bříško po směru hodinových ručiček kolem pupíku.

• Přísun tekutin

Pokud dítko krmíte kojeneckým mlékem, dbejte při zácpě na dostatečný příjem tekutin. Zvolte například převařenou a vychladlou kojeneckou vodu, kterou budete dávkovat po lžících. A nejlépe v rozmezí mezi krmením. Do příkrmů můžete také miminku přidat odstříkané či kojenecké mléko.

• Švestky to jistí

Kdo by to byl řekl, že tato fialovomodrá bobule dokáže zázraky, a to hned v několika směrech. Šťáva z čerstvých švestek totiž povzbuzuje tvorbu trávicích šťáv a obsahuje spoustu vlákniny. Z toho důvodu švestky výborně regulují stolici a mají lehce projímavý účinek. Při zácpě se doporučují čerstvé plody nebo speciální kojenecká švestková šťáva, kterou seženete v lékárně. Dítěti však nepodávejte sušené švestky ani povidla. Ty už takový účinek nemají.

Průjem

O průjmu se bavíme jako o řídké až vodnaté stolici, která bývá nejčastěji zapříčiněna bakteriální nebo virovou infekcí. V méně obvyklých případech mohou být na vině střevní parazité. U těch nejmenších je takový průjem vcelku obtížné rozeznat, jelikož je kojenecká stolice sama o sobě zpravidla řídká. Zpozornět byste měli, pokud je stolice slabě zbarvená nebo naopak úplně bezbarvá a s příměsí hlenu. O akutním průjmu se pak bavíme v případě, že se u kojence denně dostaví více než 5 velmi řídkých stolic. Jelikož u miminek hrozí riziko dehydratace, v případě, že je kojenci méně než půl roku, je nejlepší na nic nečekat a vyhledat lékaře, který vám poradí a nasadí vhodnou léčbu.

Strava při průjmu

Jídelníček hraje při střevních problémech důležitou roli, tudíž je nutné dodržet přísnou formu diety, a to především v prvních dvou dnech, co se dítě s průjmem potýká. Nejdůležitější je v celé dietě dostatečný příjem tekutin, kvůli riziku dehydratace. Co se týče podávání mléka, tady je nutné si ho rozdělit na dvě kategorie:

Kojené děti

Kojenci jsou po celou dobu zvyklí na dostatečný příjem mléka, tudíž ho při průjmu určitě nevysazujte a pokračujte v kojení dál, podle potřeb miminka. U kojenců, starších 4 měsíců, můžete před kojením podávat nejlépe 5x denně 50ml rýžového odvaru.

Nekojené děti

Platí že i umělé mléko kojenci nikdy nevysazujeme, dítě je na něj zvyklé a my bychom tím riskovali , že přestane přijímat stravu a tekutiny úplně, pokud hezky pije můžete ho doplnit odvarem z rýže nebo neslazeným čajem. Podávat můžete také odvar z mrkve nebo slabou mrkvovou polévku, ale až od 4 měsíců věku dítěte.

Jakou zvolit stravu při zažívacích obtížích u dětí starších 12 měsíců

Průjem působí poruchu vstřebávání laktózy, tudíž se v tomto věkovém období úplně vyhněte jakýmkoliv mléčným výrobkům a stravu volte po menších dávkách.

Na svačinku rozmixujte banán, do kterého můžete přidat mrkev. Ta obsahuje velké množství potřebné vlákniny. K dietnímu obědu se můžete přiklonit k bramborám (bez omastku!), smíchaným s mrkví nebo, kvůli změně konzistence, vsadit na rýžovou a bramborovou kaši. Pokud se příznaky zmírní, můžete pomalu do stravy zařadit ovoce, jako jablko bez slupek a banán. Když se stolice následně vrátí do normálu a dítko se zdá být zdravé, vyvarujte se minimálně dva týdny tučnému jídlu. V úplně poslední fázi můžete opět zařadit dítku do stravy i mléčné výrobky.

autor: Radka Štěpánková

Pod lupou MUDr. Radovana Sedláčka:

Pokud dítko postihnou zažívací problémy, jako jsou zácpa nebo průjem, kdy se dá situace ještě zvládnout doma a kdy je lepší spojit se s lékařem?

Tyto potíže se nedají nijak obecně shrnout, liší se také například věkem. Pokud ovšem vaše dítě trpí jedním z těchto problémů, pak neváhejte konzultovat naše odborníky cestou doktoronline.cz

Zácpa je zastavení nebo bolestivé vyprazdňování stolice. Lékaře vyhledáme vždy, kdy se u dítěte nedostavila stolice déle než 5 dní. Eventuelně i dříve, pokud si dítě stěžuje na bolesti nafouklého bříška nebo začíná odmítat stravu. Nejzávažnějšímu stavu čelíme, pokud dítěti přestanou odcházet větry - to je chvíle, kdy musí lékařská prohlídka proběhnout co nejdříve.

Průjmovitá onemocnění mají velice širokou skupinu příčin. Obecně u malých dětí sledujeme množství stolic a hlídáme hydrataci, tzn. počet močení za 24h, který by neměl klesnout pod 4. Dále je pro nás důležitá příměs ve stolici, nejčastěji krev. Pokud se krev ve stolici objevuje opakovaně nebo ve velkém množství, cestu k lékaři směřujte, pokud možno, ještě tentýž den. Pokud Vás zajímá, jak si při akutním průjmovitém onemocnění poradit, neváhejte zdarma shlédnout náš webinář na stránce doktoronline.cz

Lze problémům při zažívání u tak malých dětí vůbec předejít?

Správné zažívání obecně podporuje vhodně zvolená strava s dostatkem vlákniny, dostatečný příjem tekutin a vedení dítěte k aktivnímu životu plného pohybu. Zvláště u těch nejmenších se ale s nějakou tou zažívací trablí rodič setká, například při změně stravy nebo při zavedení příkrmů. Ne vždy ta strava (nejen miminkům) zkrátka sedne.

Do you want to be informed about everything that is happening?

Subscribe

Pediatr a dětský kardiolog

MUDr. Radovan Sedláček

V roce 2015 promoval na Lékařské fakultě univerzity Palackého v Olomouci. Následně pracoval na dětské klinice fakultní nemocnice v Olomouci a v dětském kardiocentru fakultní nemocnice v MOTOLE. Od roku 2019 pracuje v soukromé ambulanci praktického lékaře pro děti a dorost v Krnově. Atestaci z pediatrie složil v roce 2020. Nyní je v přípravě na nadstavbovou specializační atestaci z dětské kardiologie a je odborným garantem Doktora online.

Doktor online logo
+420 736 765 887

The telephone contact is not for consultation with a doctor, it is only a helpline.

info@doktoronline.cz
Doktor online a.s.Valentinská 22/12, 110 00 Praha 1IČ: 14319624