Neštovice

Červené pupínky, postupně se měnící na naplněné puchýřky a pro některé nenechavé ručky šmátralky, které neodolaly nepříjemnému svědění a škrábaly a škrábaly, i doživotní vzpomínka v podobě několika jizev. Řeč je samozřejmě o planých neštovicích. Pro většinu z nás známá pohádka z dětství. Sice končí šťastně, ale cesta je to vskutku nepříjemná, plná tekutého pudru, chladivé pěny a udrbaných nocí. Co jste o neštovicích možná nevěděli a jak je co nejlépe zvládnout u své ratolesti?

Jak se neštovice projeví

Ve chvíli, kdy vnikne vir do těla, množí se ve sliznici dýchacích cest a putuje krevním oběhem až do lymfatických drah. Právě v této fázi se dítě začíná cítit unaveně a většinou má i zvýšenou teplotu, obvykle se takové příznaky dostaví během sedmi dnů. Průvodním příznakem je často bolest hlavy, rýma a celkové nechutenství. Mezi 15. - 21. Dnem se pak na těle pacienta se objevují červené skvrnky. Místo, kde se chystá puchýřek udeřit, nejprve 1-2 dny svědí, a pak se objeví výsev v podobě puchýřků. Na začátku je tekutina čirá, později se mění na zakalenou. Nejvíc puchýřů najdete na trupu a hrudníku, objevují se ale také na tváři, očních víčcích nebo ve vlasech. Výjimkou ale nejsou ani končetiny.

Důležité je kontrolovat výsev na sliznici úst nebo na genitáliích. Puchýřky se postupně vysévají ve vlnách, proto na těle můžete ve stejnou chvíli pozorovat nové pupínky, a naopak zasychající stroupky.

Ve fázi stroupků velice důležité na ně nesahat a zabránit dítěti jejich drbání a škrábání. Nejen, že hojení pak trvá daleko delší dobu, ale také se zvyšuje riziko bakteriální nákazy na postiženém místě. Stroupky navíc dokáží být hluboko zakořeněné a jejich škrábání, v horším případě strhnutí, může zapříčinit pozdější jizvy, kterých se jen těžko zbavuje.

Léčba a rady, jak zatočit se svěděním

Jelikož se jedná o virové onemocnění, podávání antibiotik nemá smysl. Léčba planých neštovic je pouze symptomatická. Neléčí se tedy nemoc samotná, která většinou do dvou týdnů od vyrojení prvních pupínků, odezní, ale její symptomy, jako jsou na začátku vysoké horečky, vyrážka a poté puchýřky. Ty by měly co nejrychleji zaschnout a vysušit se. Pokud ale puchýřky výrazně svědí a dítě má tendenci si je škrábat, je ideální postižené místo natřít trochou tekutého pudru.

Použít můžete také mentol, který místo lokálně znecitliví. Proti svědění je možné podat také antihistaminika, na které potřebujete, kromě fenystilových kapek, lékařský předpis. Tyto typy léků mají sedativní účinek a pomohou lépe usnout a puchýřky si v noci neškrábat. Vhodnou alternativou pro zmírnění svědění a k vysušení puchýřků je i 100% tea tree oil, který se nanáší stejně jako tekutý pudr na každý puchýř zvlášť. Při ošetření citlivých částí sliznic jej nařeďte s vodou, nejlépe v poměru 1:5.

Jak se k neštovicím chovat

Co neštovicím a zejména puchýřkům moc nesvědčí, je koupání a namáčení do vody. Nemocného je lepší velmi krátce a rychle osprchovat a opatrné osušit přikládáním ručníku, aby se puchýřky neporušily. Dbejte na to, aby ručník nebyl hrubý, ale naopak co nejhladší.

U neštovic myslete na to, co dáváte dítěti na sebe. Ty nejmenší oblékejte pouze do bavlněných kojeneckých oblečků, které nebude pokožku zbytečně dráždit.

Až do zaschnutí naprosto všech puchýřků nechte dítě v klidu doma. Inkubační doba trvá přibližně 15 dní, v několika případech až 25 dní. Nejenže tím zamezíte šíření viru neštovic, ale také dítě chráníte před další infekcí. V tomto období totiž dostala imunita dosti zabrat a může dojít k nákaze další nemocí. Úplné doléčení je tedy na místě.

Ať budete dítěti klást na srdce kolikrát chcete, že si postižená místa nesmí škrábat, zaručeně mu to občas nedá - nebyli jsme jiní. Dbejte u něj proto na čisté ruce a ostříhané, čisté nehty. Nejlépe tak předejdete zanícení rozškrábaných puchýřů.

Těhulky, zbystřete

Plané neštovice se v těhotenství vyskytují velmi vzácně. Hlavně z důvodu, že přibližně 90% těhotných žen je vůči této nemoci imunních, jelikož už nemoc dříve prodělaly. Avšak stále tu je 10% a fakt, že tato nákaza působí největší patálie právě těhotným ženám. Vir se totiž může vcelku jednoduše dostat do plodové vody a ohrozit tak plod, zejména do 20. týdne těhotenství, kdy se vyvíjejí orgány plodu, což může způsobit vážné vrozené vady.

Vysoké riziko pro miminko představuje také fakt, když maminka onemocní neštovicemi přibližně 5 dnů před porodem a následně 2 dny po něm. V případě, že žena onemocní během těhotenství, je pak možnost tzv. “pasivní imunizace”, což znamená, že těhotné lékaři aplikují protilátky od zdravého dárce. Proto je klíčové, aby žena, v případě podezření na neštovice, okamžitě kontaktovala svého ošetřujícího gynekologa.

Existuje však způsob, jak se ujistit, zda tuto imunitu máte. Jediný důkaz o odpovídajících protilátkách vám poskytne krevní test. Pokud z něj vyplyne, že nemáte dostatek protilátek, jejich množství můžete navýšit očkováním. Nicméně za předpokladu, že ještě nejste v požehnaném stavu. Očkování v těhotenství se samozřejmě nedoporučuje, proto pokud plánujete těhotenství, měli byste si tento test nechat udělat alespoň tři měsíce dopředu.

Věděli jste, že?

  • Vir, který způsobuje neštovice, je také původcem pásového oparu. Po prodělaných planých neštovicích zůstává v těle „spící” virus, který se může po určité době „probudit” a způsobit pásový opar. Onemocnění postihuje nejčastěji osoby nad 50 let věku a především ženy.

  • Žádná infekční nemoc není tak vysoce nakažlivá, jako právě neštovice. Pokud vám dítko ze školky přinese tenhle dáreček v podobě neštovic, je až 90% šance, že se nakazíte, pokud jste nemoc již neprodělali.

  • Neštovice jsou nejvíce nakažlivé právě v době, kdy ještě nemoc viditelně nepropukla, tedy přibližně dva dny před výsevem prvních pupínků.

  • Pravé neštovice byly v minulosti považovány za jednu z nejnebezpečnějších nemocí na světě. Jen za 20. století mají na svědomí asi 300 až 500 milionů lidských životů. Díky očkování se virus pravých neštovic podařilo eradikovat takřka na celém světě.

  • Tzv. Superpřenašeči pravých neštovic byli Vikingové.

  • Pokud s neštovicemi přijedete do křížku až v dospělosti, může být u vás průběh o něco dramatičtější než u dětí.

  • První očkování proti pravým neštovicím bylo používáno ve staré Číně. A nebyla by to Čína, aby nešlo o něco unikátního. Čínští lékaři k účelu uzdravení neštovic totiž užívali prášek z rozdrcených strupů pravých neštovic, který vdechovali!

Poděkujme tedy dnešním pokrokům v medicíně a novodobým metodám, díky kterým jsou pro nás neštovice sice neskutečně prudérní záležitostí, která hravě prozkouší naši vytrvalost v drbání, avšak máme jistotu, že za nějakou dobu neštovice zmizí a neohrozí nás na životě, jako dříve ty „pravé”.

autor: Radka Štěpánková

Pod lupou MUDr. Radovana Sedláčka:

Jak nejrychleji a nejúčinněji se dá léčba neštovic vyléčit? Existují nějaké babské rady?

Na babské rady v případě neštovic skutečně moc nedám. Jedná se o virový infekt, tak je k němu nutno přistupovat. Náš imunitní systém musí boj s virem zvládnout sám a my se mu můžeme snažit pouze pomoci a tohle „čekání“ si co nejvíce zpříjemnit. Měli bychom tedy dodržovat co nejvíce klidový režim, aby náš imunitní systém nebyl vyčerpáván nadměrnou fyzickou aktivitou. Nutné je také doplňovat dostatek tekutin. V případě velkého svědění je vhodné podání antihistaminik (Fenistil, Aerius, Zyrtec, Dasselta, Dithiaden), které budou adekvátní věku dítěte. Lokálně můžeme použít tenkou vrstvu tekutého pudru. Při teplotě samozřejmě podáme adekvátní dávku antipyretik. Dítě je neinfekční až po zaschnutí poslední neštovice.

Pokud se neštovice potvrdí u těhotné ženy a dárce ji poskytne své protilátky, jaká je v tomto případě šance, že se plodu nic nestane?

Nákaza virem varicely je pro těhotnou ženu nebezpečná zejména ve dvou obdobích, a to na začátku těhotenství v období embryogeneze, kdy ženy ještě nemusí tušit, že jsou těhotné, a poté na samotném konci těhotenství. Nejkritičtější období je 5 dní před porodem a 2 dny po porodu. V případě, že tomu tak je, aplikuje se ženě imunoprofylaxe ve formě imunoglobulinů VZV, což nemusí zabránit vzniku onemocnění, ale příznivě ovlivňuje jeho průběh, což je pro miminko klíčové. Určitě bych všem ženám, které si nejsou jisté, zda neštovice prodělaly, doporučil, aby si cestou svého praktického lékaře nechaly zjistit hladinu paměťových protilátek. Pokud se potvrdí, že neštovice neprodělaly, doporučil bych se před plánovaným těhotenstvím naočkovat.

Do you want to be informed about everything that is happening?

Subscribe

Pediatr a dětský kardiolog

MUDr. Radovan Sedláček

V roce 2015 promoval na Lékařské fakultě univerzity Palackého v Olomouci. Následně pracoval na dětské klinice fakultní nemocnice v Olomouci a v dětském kardiocentru fakultní nemocnice v MOTOLE. Od roku 2019 pracuje v soukromé ambulanci praktického lékaře pro děti a dorost v Krnově. Atestaci z pediatrie složil v roce 2020. Nyní je v přípravě na nadstavbovou specializační atestaci z dětské kardiologie a je odborným garantem Doktora online.

Doktor online logo
+420 736 765 887

The telephone contact is not for consultation with a doctor, it is only a helpline.

info@doktoronline.cz
Doktor online a.s.Valentinská 22/12, 110 00 Praha 1IČ: 14319624