Laryngitida

Suchý kašel, chrapot a bolest v krku jednou potrápili každého z nás. Když se z takových příznaků ale nakonec vyklube akutní zánět hrtanu, může z toho být pěkná polízanice. Zvlášť rodiče malých dětí pak dokáže laryngitida, kvůli svým nepříjemným příznakům, pořádně vyděsit. Proč je pro děti nebezpečná a lze ji vůbec nějak předejít?

Hrtan pro nás představuje velmi významný nepárový orgán, který nám zjednodušeně umožňuje dýchat, kašlat, polykat a také říci z plna hrdla nahlas vše, co máme na srdci. Takové funkce bereme jako naprostou samozřejmost. Když se ale o slovo přihlásí otravná laryngitida, až tehdy nám dojde, jak je tento orgán vlastně důležitý.

Nemoc se dá totiž popsat jako akutní zánět hrtanu, a právě ten dostává v prvních dnech nemoci nejvíce zabrat. Své o tom ví například zpěváci, kteří při výkonu svého povolání přílišně namáhají hlasivky, což může takovou laryngitidu hravě vyvolat. Pro dospělé nemoc nepředstavuje nijak zvlášť závažnou hrozbu, ale těm nejmenším může jít při akutním zánětu hrtanu i o život.

Laryngitida u malých dětí a kojenců

Průběh zánětu hrtanu může být u každého jiný a dost individuální. Největší hrozbu však laryngitida představuje zejména pro kojence a děti v předškolním věku. V některých případech může jít o akutní a velmi závažný průběh této nemoci, a to z jednoho prostého důvodů. Takto malé děti mají totiž velmi úzké dýchací cesty, tudíž pro ně může být i menší otok velká potíž.

Laryngitida se během roku ozývá ve dvou časových úsečkách, a to v jarních a podzimních měsících. Nejčastěji však v chladném období, které souvisí se špatnou imunitou dítěte. Ohroženou skupinou jsou při laryngitidě zvláště alergici, jejichž sliznice je celkově citlivější na podněty vedoucí k otoku. Typickým příznakem je potom tzv. hrtanový kašel, který dokáže nemocného překvapit svým náhlým a dramatickým projevem, zejména vysokou dráždivostí, a to hlavně v noci. Nejdůležitější je snížit otok v oblasti dýchacích cest, s čímž vám poradí lékař, jsou ale možnosti, jak si pomoci i doma.

Jak poznám, že se jedná o laryngitidu a jak si doma poradit?

Průběh nemoci se u dětí zpočátku často tváří jako nenápadné nachlazení. Právě to bývá také předchůdcem zmiňované laryngitidy. Ta potom dokáže udeřit zcela náhle a překvapivě, ve formě silného kašle, který sice dokáže znít dosti dramaticky, ale většinou se nejedná o nic závažného. Nemoc se najednou začínat projevovat ve formě hlubokých, těžkých nádechů, které doprovází sípavý až pisklavý zvuk, který bývá následkem výrazného zúžení dýchacích cest a otoku hrtanu. Na řadu později přichází dušnost, která dokáže mnoho rodičů i dětí vystrašit, ale je nutné u ní zachovat klid, vysvětlit dítěti, ať zhluboka dýchá a nepanikaří. Stresem se totiž dušnost o to více komplikuje, jelikož má v tomto případě co dočinění psychika pacienta. Pokud se jedná o batole či malé dítě, vždy je samozřejmě lepší vyhledat lékaře, který doporučí vhodnou medikaci. Mezi další nejčastější projevy se řadí oslabení až dočasná ztráta hlasu, bolest v krku, ztížené polykání nebo teplota.

Pokud pojmete podezření, že se jedná právě o laryngitidu, je vhodné tzv. hydratovat sliznici pomocí inhalace. K té můžete využít roztok, nejlépe z minerální nebo mořské vody a často zvlhčovat vzduch. Pokud jste majiteli čističky vzduchu, tím lépe.

Dále nemocnému pomůže například chladný obklad na hrdlo nebo otevřená lednice. Co je zaručeně účinné, je prostý, ale zato vzácný – čistý chladný vzduch. Ač se s největší pravděpodobností dítě nebude cítit nejlépe, pořádně ho oblečte a vyjděte s ním na zahradu, popřípadě na balkon. Pokud se opravdu nebude cítit vyjít ven, otevřete dokořán všechna okna v místnosti a nechte vzduch luftovat dovnitř. Dítě samozřejmě pořádně zabalte, v případě, že je zimní období.

Mohu své dítě před nemocí uchránit?

Laryngitida se, stejně jako jiná virová respirační onemocnění, šíří kapénkami. Z toho důvodu tedy nelze nemoci nijak předejít, ani se ji vyhnout. Přesto však můžete několika kroky alespoň snížit riziko nákazy. Pokud tedy chcete dítko před tímto nepříjemným onemocněním co nejlépe ochránit, řiďte se těmito tipy:

  • Pravidelně doma větrejte a zvlhčujte vzduch.

  • Pokud je někdo z vaší domácnosti kuřák, neměl by v žádném případě kouřit doma, a už vůbec ne za přítomnosti dětí.

  • Jelikož dětský pokoj představuje pro vaši ratolest svatyni, ve které tráví nejvíce času, dbejte na to, abyste je v této místnosti uchránili před několika alergeny, které mohou laryngitidě přispět do vínku. Často tedy utírejte prach, často měňte ložní prádlo a pokud je to možné, nedávejte dítěti do pokoje huňatý koberec, ve kterém se pak velmi rádi drží roztoči.

autor: Radka Štěpánková

Pod lupou MUDr. Radovana Sedláčka:

V případě, že se dítěti projeví laryngitida a bude mít náhlý otok hrtanu, lze si nějak pomoci doma?

S akutní laryngitidou se během života svých dětí seznámí většina rodičů. Jelikož se vyskytuje zejména v chladnějších obdobích roku, bývá nejúčinnější dítě doma zabalit do deky, otevřít okno dokořán a nechat ho se pořádně nadýchat chladného vzduchu. Alternativou může být otevřený mrazák nebo lednička. Efektem chladného vzduchu je zmenšení otoku subglotického prostoru hrtanu, který je za projevy akutní laryngitidy zodpovědný.

Kdy volat záchranku?

První ataka bývá pro rodiče, vzhledem k neznámému typu kašle, který nazýváme jako „štěkavý“ nebo „plechový“, obvykle velmi stresující. Není to ovšem charakter kašle, kterému bychom měli věnovat pozornost. Důležité je sledovat chování dítěte. Jeho přílišná agitovanost, následovaná apatií a vyčerpáním, je jednoznačně jedním z důležitých faktorů, které rozhodují o návštěvě lékařské pohotovostní služby. Volat RZP by rodiče měli v případě, že jejich dítě při takové atace začne prošedávat nebo dokonce modrat. Pokud vidíme, že dítě i v klidu usilovně dýchá, znamená to, že zatahuje podžebří, mezižeberní svaly nebo krční jamku, respektive slyšitelně sípe, jsou to jedny z dalších známek, že se musí lékařská prohlídka neprodleně uspíšit.

Může se dítěti laryngitida několikrát vracet?

Typické období výskytu akutní laryngitidy u dětí je od 6. měsíce věku do 3 let. Po 3. roce života frekvence u dětí postupně klesá. Vzácně se vyskytuje ještě na 1.stupni ZŠ. Jedná se o virové onemocnění, které se může za život vyskytnout vícekrát, typicky u dětí s alergickým podkladem.

Do you want to be informed about everything that is happening?

Subscribe

Pediatr a dětský kardiolog

MUDr. Radovan Sedláček

V roce 2015 promoval na Lékařské fakultě univerzity Palackého v Olomouci. Následně pracoval na dětské klinice fakultní nemocnice v Olomouci a v dětském kardiocentru fakultní nemocnice v MOTOLE. Od roku 2019 pracuje v soukromé ambulanci praktického lékaře pro děti a dorost v Krnově. Atestaci z pediatrie složil v roce 2020. Nyní je v přípravě na nadstavbovou specializační atestaci z dětské kardiologie a je odborným garantem Doktora online.

Doktor online logo
+420 736 765 887

The telephone contact is not for consultation with a doctor, it is only a helpline.

info@doktoronline.cz
Doktor online a.s.Valentinská 22/12, 110 00 Praha 1IČ: 14319624