K VODĚ s respektem

Vodní radovánky jsou neodmyslitelnou součástí parných dnů a máme je zafixované jako skvělou letní zábavu pro děti i dospělé. Je třeba ale stále myslet na fakt, že stačí pár sekund na to, aby se takové chvíle proměnily v boj o holý život. Zvláště, pokud máte doma malé dítko. Proč se vyhnout rukávkům a k čemu je dobré zařídit si plaveckého instruktora?

Utonutí je bohužel druhou nejčastější příčinou dětských úmrtí, hned po dopravních nehodách. Na počet obyvatel je toto umístění až pětinásobně vyšší než v našich sousedních zemích. Ač se to možná nečte snadno, je tato připomínka opravdu na místě. Zvláště v období, kdy si děti stále ještě užívají letních radovánek na koupalištích nebo na zahradě u bazénu. Co by se jim přeci mohlo stát, když je nespustíme z očí, mají záchranné rukávky nebo kruh? Mnohdy stačí vteřina.

Plavecký kurz pro miminka

Spousta z nás si může říct „Přece své dítě naučím plavat já sama, ale až trochu povyroste. Mě taky kdysi hodil táta do vody a řekl plav. Nasadím mu pro jistotu rukávky a jak se to krásně naučí.” Není na tom samozřejmě nic špatného, však se právě z tomto podobném duchu spousta z nás naučila plavat. Zkusme se nad tím ale zamyslet trochu jinak. Místo úvahy, že až jednou své dítě vezmete k vodě, ať umí PLAVAT, vezměte v potaz „Pokud by se nešťastnou náhodou naše malé dítě k vodě přiblížilo, ať se umí ZACHRÁNIT.”

Proč? Zvláště pokud máte doma bazén a malé dítko, VŽDY je riziko, že se k němu může nepozorovaně přiblížit. A bohužel - stále mnoho rodičů tyto domácí hrozby podceňuje. V tu chvíli nějaké rukávky nepomohou. Protože si je v tu chvíli dítě jednoduše nevykouzlí. V tomto případě se bohužel hraje o sekundy. Pokud dítě totiž nešťastnou náhodou spadne do vody, instinktivně se chce nadechnout, aby si zavolalo o pomoc. Tím vdechne vodu a během dvou minut ztrácí vědomí. I když stihnete do pár minut zareagovat a dítěti zachránit život, existuje bohužel velká pravděpodobnost, že utrpí nevratné poškození mozku vlivem nedostatku kyslíku.

I z toho důvodu jsou stále populárnější kojenecká plavání s instruktorem, ze kterých si malé dítě odnese nejen výborné plavecké schopnosti, ale díky tréninku sebezáchrany se v případě neštěstí umí na konci lekcí samo zachránit odručkováním ke schůdkům nebo doplavání ke břehu. Zkušení lektoři sice potvrdí, že je mnohdy tato výuka náročná a dětem se zpočátku nemusí úplně zamlouvat, ale je také nesmírně důležitá a osvědčená. Pokud tedy chcete mít doma nejen výborného plavce, ale také JISTOTU, že se jim, v případě nenadálé situace, nic nestane, zkuste nad takovým kurzem zapřemýšlet.

Nespoléhejte na plavecké pomůcky

Není tomu tak dávno, kdy sociální sítě obletělo video, ve kterém se v malém bazénu topí dvouleté dítko, které má na sobě sice nafukovací kruh, ale je převráceno hlavičkou dolů. Už jen při sledování videa se divákovi tají dech, když najednou čelí situaci, ve které se hraje o vteřiny a máte chuť přes obrazovku zakřičet na okolní návštěvníky plaveckého areálu, aby si ho všimli. Ano, všude kolem sice byli lidé, avšak znovu – i těch pár vteřin, než si topícího dítka někdo z přítomných všiml, mohlo stačit k nenávratnému neštěstí.

Pokud dítko opravdu ještě neumí plavat, nelze se spoléhat, že ho jakákoliv nafouknutá guma zachrání. Ani na vteřinu tak dítě nespouštějte z očí, a hlavně nespoléhejte na fakt, že čím více lidí dítě hlídá, tím více je v bezpečí. Naopak! Pokud vás jede k vodě více, dbejte nejen na ostražitost, ale také vzájemnou komunikaci. Říkejte si, jak a kdy kdo bude dítě hlídat. Obecně totiž platí, že čím více hlav má dávat pozor na jedno dítě, tím menší je kupodivu jistota, jelikož jeden pak sází na druhé a ví, že v situaci není sám.

Dejte sbohem rukávkům

Známe je všichni. A mnoho z nás je pocítilo i na vlastní kůži. Časy, kdy na nás rodiče rvali rukávky a ten příšerný gumový zvuk, když jsme si je následně stahovali z mokrých rukou. Přesto se tato známá plavecká pomůcka stává čím dál více terčem kritiky a vodní záchranáři v ní vidí jistou problematiku. Obecně jsou podle nich všechny nafukovací pomůcky nevhodné do hluboké vody a dají se snadno protrhnout nebo samovolně prasknou. Navíc, při výuce plavání neudrží dítě ve splývavé poloze a neumožňují volný pohyb rukou. Odborníci tak doporučují spíše pevné nebo pěnové pomůcky.

Skoky do neznámé vody

Ač už máte pocit, že jste své dítě, které už může být klidně teenager, dostatečně poučili, jak se u vody chovat, opakování je zkrátka matka moudrosti. Zvláště u těch starších totiž hrozí riziko, že si budou chtít někam „skočit”. Jedna jediná šipka do mělčí vody může mít totiž fatální následky. Své o tom ví mladý chlapec, který se začátkem letních prázdnin z jedné nešťastné šipky plným nárazem zastavil čelem o dno a bojoval o život. Pokud si také dítě není jisté svými schopnostmi a převládá u něj například touha předvést se před kamarády, nemělo by riskovat všelijaká salta z vyšších skokánků. Tam hrozí nešťastný dopad, který může nenávratně poškodit páteř. A pozor by si také měli dát na jakékoliv neprobádané vody, jako jsou zrovna tuzemské rybníky, ve kterých se může ukrývat ostrý kámen nebo jiný předmět. Takový rybník ale může ukrývat také sinice, což znamená, že pokud se dítě naloká vody, může do sebe dostat toxiny, které později působí ekzémy či různé alergické reakce.

Suché VS sekundární tonutí

Ač to může znít všelijak, člověk se může utopit i bez kapky vody. Popřípadě klidně i několik hodin poté, co se té vody trochu nalokal. A jelikož je stále období, kdy možná pustíte své dítko s kamarády na „koupák” a nemáte nad ním v tu chvíli úplnou kontrolu, neuškodilo by ho trochu poučit. Nejspíš možná u suchém utonutí dosud neslyšelo.

Suché tonutí = reflexní stažení hlasivek, což laicky znamená, že pacient nemůže dýchat. Zatímco u běžného tonutí dojde v pozdější fázi k hlubokému nádechu a tím se dostane voda do plic, v obou případech postrádáme kyslík, kvůli čemuž dochází k poruše vědomí.

Autor: Radka Štěpánková

Očima MUDr. Radovana Sedláčka:

Co dítěti reálně hrozí, pokud se, byť jen na pár sekund, začne topit?

Reálně může velice rychle dojít k laryngospasmu, což je stažení hlasivkových vazů, díky čemuž dítě přestane dýchat a rychle ztrácí vědomí. Nejdůležitější je pak zahájit okamžitou resuscitaci a provést 5 inflačních vdechů, které bychom měli před zahájením srdeční masáže ještě jednou zopakovat.

Mnohdy můžeme vidět, že děti u plovárny celou dobu hrají na trávě fotbal nebo jiné sporty, a uřícené pak jdou do vody. Nehrozí jim nějaký šok?

Ano, při velké tělesné teplotě a rychlém ochlazení ve vodě (např. skokem do vody) hrozí u vnímavějších jedinců vlivem podráždění parasympatiku a rychlého zpomalení srdeční frekvence synkopa, což je krátká porucha vědomí, která může mít ve vodě fatální následky. Proto VŽDY, byť i do vlažné vody, vstupujeme pomalu a postupně se osvěžujeme, než se do ní ponoříme celým tělem.

Na co byste rodiče ještě upozornil, co se týče vodních aktivit?

Nejdůležitější rizika zde již byla zmíněna, ale stejně znovu apeluju na rodiče či pověřené osoby, aby opravdu u vody nespustili dítě z očí ani na 10 sekund. Dítě by se nikdy nemělo koupat samo a být bez dozoru. Spoléhat například na plavčíky nebo fakt, že je přece kolem dítěte spousta všímavých lidí, je nepřípustné. Důležitá je rovněž edukace adolescentů o tom, jak důležité je na sebe vzájemně dávat pozor a mít přehled o tom, kde se všichni kamarádi v danou chvíli nacházejí. V tomto případě věk nehraje žádnou roli a může se tak stát u kteréhokoliv plavce.

Do you want to be informed about everything that is happening?

Subscribe

Pediatr a dětský kardiolog

MUDr. Radovan Sedláček

V roce 2015 promoval na Lékařské fakultě univerzity Palackého v Olomouci. Následně pracoval na dětské klinice fakultní nemocnice v Olomouci a v dětském kardiocentru fakultní nemocnice v MOTOLE. Od roku 2019 pracuje v soukromé ambulanci praktického lékaře pro děti a dorost v Krnově. Atestaci z pediatrie složil v roce 2020. Nyní je v přípravě na nadstavbovou specializační atestaci z dětské kardiologie a je odborným garantem Doktora online.

Doktor online logo
+420 736 765 887

The telephone contact is not for consultation with a doctor, it is only a helpline.

info@doktoronline.cz
Doktor online a.s.Valentinská 22/12, 110 00 Praha 1IČ: 14319624