Gynekologie

Možná si některá z vás vybaví pořad „Na stojáka”, ve kterém komička Iva Pazderková ztvárnila blondýnu, která se vydala ke svému gynekologovi. Poté, co nepochopí, proč by měla skákat „na kozu”, pokračuje udivenou větou „A pak na mě jako vytáhl obří, ocelový kleštičky na řasy!” I takto odlehčeně můžeme vnímat návštěvy gynekologa a zpříjemnit si tak fakt, že ač se nám tam zrovna dvakrát nechce, je v tomto případě pravidelná kontrola skutečně na místě. Proč je prevence důležitá nejen pro naše zdraví, ale také početí miminka?

Dbejte na prevenci

Pokud vás první „ženská” prohlídka teprve čeká, měla byste ji absolvovat před prvním pohlavním stykem a nejpozději v 17ti letech. Pokud vás tedy samozřejmě netrápí žádný intimní problém, který by vás k lékaři zahnal o něco dříve. Otázkou pak zůstává, jak často pak svého gynekologa navštěvovat, abyste nic nezanedbala? Pokud nemáte žádný vleklý problém, který je potřeba vyřešit, měla byste absolvovat preventivní prohlídku nejlépe jednou do půl roku nebo minimálně jednou ročně.

Častý omyl, kterého se dopouští až 40 % žen, je fakt, že se mylně domnívají, že pokud je netrápí žádný ženský problém, nemusí na prohlídky vůbec docházet, klidně i tři, čtyři roky. Slovo “prevence” se však zrovna v oblasti gynekologie nevyskytuje jen tak náhodou.

Gynekolog si může všimnout hned několika varovných příznaků v rané fázi, začít je včas léčit a prohlídkou vám dokonce i zachránit život. Bohužel jsou zrovna ty vážnější nemoci mnohdy dlouho tiché a když se vám pak najednou přihodí vleklé zdravotní potíže, bývá už mnohdy pozdě a dostáváte se najednou do stavu, kterému jste mohla preventivní prohlídkou předejít.

Kromě jednoho z nejzávažnějších gynekologických onemocnění, rakoviny děložního čípku, kterou v Česku ročně onemocní kolem 900 žen, lékař dokáže odhalit například vaginální infekci, nemoci reprodukčních orgánů nebo sexuálně přenosné nemoci, o kterých sama nemáte tušení. Rozhodně tedy nechoďte na prohlídky pouze v případě, že se vám „něco nezdá”! Také je chyba domnívat se, že pokud se žena přehoupne přes menopauzu, skončí ji menstruační cyklus a nastanou jisté změny, kontroly již nepotřebuje. Mějte na paměti, že neexistuje věková hranice, od které by ženy už na prohlídku chodit nemusely.

Nebojte se ozvat

Každá preventivní gynekologická prohlídka by měla zahrnovat nejen vnitřní vyšetření dělohy, čípku, vaječníků apod., ale také kontrolu prsou. Ne každý gynekolog to však praktikuje sám od sebe. Proto ho normálně poproste a on vám jistě vyjde vstříc. Budete tak odcházet s klidným vědomím, že jste pro své zdraví v tu chvíli udělala opravdu vše.

Snaha o miminko VS Syndrom polycystických ovarií

Pokud do budoucna plánujete přírůstek do rodiny, už z toho důvodu byste rozhodně neměly zanedbávat pravidelné gynekologické prohlídky. V cestě za vysněným miminkem totiž může stát právě tento syndrom, zkráceně PCO.

Jedná se o ženskou hormonální poruchu, avšak zdaleka tento syndrom není ničím ojedinělým. Jen v Evropě postihuje okolo 8 - 10 % žen. Nemoc způsobuje, že vajíčka nedokáží dozrát nebo vůbec nedojde k jejich uvolnění a následnému oplodnění. Proto se v několika případech může stát, že syndrom ženě způsobí neplodnost. Klíčová je proto včasná diagnostika a okamžitá léčba, aby se předešlo pozdním následkům. Lékaři v těchto případech pak ženám radí otěhotnět co nejdříve.

K odhalení syndromu napomůže běžné gynekologické vyšetření, kdy lékař na ultrazvuku uvidí, že se ve vaječníku nachází velké množství malých folikulů, které ztratily schopnost dorůst ve zralé ovariální folikuly. Pro spolehlivou diagnózu je však zcela zásadní vyšetření hladiny hormonů v krvi.

Mějte se ráda

Pokud se vám tedy v hlavě množí neustálé výmluvy, proč se zítra zase neobjednat na tu „gyndu”, vzpomeňte si, jaký klid v duši pak nastane, až vyjdete ze dveří a s klidem si řeknete „Tak zase za rok.” Myslete na to, že stejně jako se každé ráno nalíčíte, abyste měla hezký pocit, že vám to sluší a něco jste udělala pro svůj zevnějšek, stejně tak je třeba zacházet se svým zdravím a „nitrem”. Čemu můžete díky pokročilé medicíně v této době předejít, tomu zbytečně nechoďte naproti.

autor: Radka Štěpánková

Pod lupou MUDr. Radovana Sedláčka:

Od kolika let byste ženám doporučil nechat se očkovat proti viru HPV, který následně zvyšuje riziko vzniku rakoviny děložního čípku?

Je skvělou zprávou, že od 1.1.2022, je očkování proti HPV viru zcela hrazeno ze zdravotního pojištění. A to pro dívky a chlapce mezi 13. a 14. rokem života. Chlapci se očkují z důvodu, že jsou (často asymptomatičtí) přenašeči. Pokud bychom hledali „zdravotní“ výhodu u chlapců, pak u nich HPV virus může vzácně způsobovat rakovinu hrtanu a rakovinu řitního otvoru. Díky očkování tedy mohou být i před touto etiologii chráněni. Dívkám a ženám, které mezi 13. a 14. rokem očkovány nebyly, bych doporučil návštěvu gynekologa k provedení PCR stěru, a pokud se u nich infekce neprokáže, pak určitě zvážení očkování, ovšem tedy s doplatkem.

Opravdu stačí docházet na gynekologické prohlídky jen jednou za rok?

Preventivní gynekologická prohlídka by u každé ženy měla proběhnout 1x za rok a to nejpozději od 17. roku věku, v případě časnějšího zahájení pohlavního života i dříve. Prevence je v tomto odvětví základ a mělo by být pro ženy stejnou samozřejmostí, jako návštěva zubaře nebo praktického lékaře.

Existuje situace, která může ženě zkomplikovat cestu za vytouženým miminkem a mnohdy si ji zapříčiní i sama? Například zanedbávání různých vaginálních infekcí?

Rozhodně je pravdou, že zanedbávání péče a oddalováním kontroly lékařem, může prostý vaginální zánět vést k postupnému šíření infekce do vnitřních pohlavních orgánů ženy. Což ve svém důsledku může vést k neplodnosti, nebo dokonce ohrožení na životě. Proto opravdu apeluji na všechny rodiče, ale i dívky v adolescentním věku, aby při svých problémech neváhaly a pomoc lékaře urychleně vyhledaly.

Do you want to be informed about everything that is happening?

Subscribe

Pediatr a dětský kardiolog

MUDr. Radovan Sedláček

V roce 2015 promoval na Lékařské fakultě univerzity Palackého v Olomouci. Následně pracoval na dětské klinice fakultní nemocnice v Olomouci a v dětském kardiocentru fakultní nemocnice v MOTOLE. Od roku 2019 pracuje v soukromé ambulanci praktického lékaře pro děti a dorost v Krnově. Atestaci z pediatrie složil v roce 2020. Nyní je v přípravě na nadstavbovou specializační atestaci z dětské kardiologie a je odborným garantem Doktora online.

Doktor online logo
+420 736 765 887

The telephone contact is not for consultation with a doctor, it is only a helpline.

info@doktoronline.cz
Doktor online a.s.Valentinská 22/12, 110 00 Praha 1IČ: 14319624