Atopický ekzém

Jestli je něco našemu tělu krajně nepříjemné, pak je to úporné svědění a snadná dráždivost, kdy se sotva dotknete jakékoliv části svého těla a za odměnu vám tam vyraší rudý flek, ne-li tři. Takové trable hravě prozkouší naši trpělivost a není se čemu divit. Jen si vybavte, jak nás dokáže vyvést z míry jeden štípaneček od komára. Nedej bože, aby začal v noci svědit. A co teprve, když udeří atopickým ekzém! Co o něm víme, na co si dát pozor a jak jednat, když jím trpí vaše dítě?

Atopický ekzém, známý také jako „atopická dermatitida“, je spojován se stavem, kterému říkáme atopie. Laicky řečeno, jedná se o zánět kůže. Tzv. atopik má pak genetické předpoklady pro rozvoj různých alergických stavů, jakými jsou senná rýma, astma nebo potravinové alergie. Jedná se o dědičné onemocnění, které se často vyskytuje u více členů rodiny. Pokud trpí atopickým ekzémem oba rodiče, je až 80% pravděpodobnost vzniku ekzému také u jejich dítěte. Pokožka atopika bývá obecně vysušená, čímž oslabuje ochrannou kožní bariéru, která kůži chrání před alergeny a dráždivými látkami, jež mohou pronikat do pokožky, dráždit ji a tím pak vzniká velmi nepříjemné svědění.

Časté spouštěče, aneb pozor na zvířecí srst či cigarety

U kojenců jsou nejčastějšími spouštěči jak potravinové alergeny, tak ty vzdušné, jako je kontakt se srstí či slinami domácích mazlíčků. Výrazně negativní vliv na rozvoj atopického ekzému přináší znečištěné prostředí různými exhalacemi, hlavně cigaretovým kouřem. Vliv na zhoršení ekzému může mít i probíhající infekce nebo prodělané očkování dítěte. !O očkování se často mluví jako o spouštěči ekzému, ale je nutné zdůraznit, že očkování ho může pouze zhoršit, ne vyvolat!

Větším dětem pak může zhoršení atopického ekzému způsobit například šťáva z čerstvých plodů, jako jsou jahody či citrusy. Pozor si dejte také na mýdla a prací prostředky. Jsou totiž bohaté na enzymy, které mohou na pokožku působit vysoce dráždivě.

Sbohem, mléko

Pokud si rádi pochutnáváte na mléčných výrobcích, tento odstavec možná nebude úplně příjemný na čtení, ale zato je důležitý. Mléčné cukry a bílkoviny totiž bývají nejčastějším iniciátorem vedoucí ke kožnímu ekzému. Pokud si však bez mléka, jako takového, neumíte představit dokonalé ráno, kdy si ho občas dopřejete například společně s kakaem, sáhněte alespoň po nepasterizované verzi a se střídmou rukou. Ochucená mléka, jako jsou ořechová, mandlová či vanilková, vám od ekzému bohužel také úplně nepomohou.

Problém, který se musí řešit i zevnitř

Léčení atopického ekzému se dá přiřadit například k akné. Nemá smysl léčit pouze povrchový problém a nanést si krém na pupínek, aby zmizel. Po čase se stejně vytvoří další. Důležité je řešit všechny příčiny, které kožní problém, jakým je v našem případě atopický ekzém, zhoršuje. Při léčbě ekzému je tedy potřeba hledat hlubší příčinu, která v mnoha případech vychází zevnitř. Všemožné masti a krémy jsou sice důležitou složkou léčby, ale bez řešení vnitřních příčin nemají žádný dlouhodobý účinek. Bohužel, příčiny zhoršení atopického ekzému bývají u každého pacienta velmi individuální a jejich nalezení může být běh na dlouhou trať, ve kterém je třeba vytrvat. S problematickou dermatitidou tak nehledejte žádné univerzální rady, které možná pomohly pomoci vaší sousedce přes ulici, i známému vaší známé, vám by zrovna naopak mohly uškodit. Vytrvejte, zkoušejte. Dbejte také na celkovou péči o pokožku a vybírání nedráždivé kosmetiky, která by měla obsahovat co nejméně chemických přísad.

V hlavní roli psychika

Estetická a kosmetická stránka může hrát v životě atopika důležitou roli. Pokročilý atopický ekzém, který se často vyskytuje na viditelných místech, jako například na pažích, dokáže totiž výrazně pošramotit sebevědomí a vzbuzovat v pacientovi nejistotu. Někteří se proto snaží ekzém v každém případě zakrýt. Takové tílko je pak pro některé atopiky sprostým slovem a cítí se být často omezení. Důležité je si ale uvědomit, že stav kůže jde ruku v ruce i s vaším psychickým rozpoložením. Každá emoční nepohoda a stres v našem těle vyvolává pocit horka a pocení, které pak mohou ekzém bohužel ještě zhoršit. Především rodiče by měli mít na paměti, že podobné projevy na kůži mohou mnohdy odrážet vnitřní pocity jejich dětí. Dítě se tak může něčím trápit a nedokáže vyjádřit své problémy slovně, proto pak může dojít i ke zhoršení projevů atopického ekzému. Je důležité tak pečovat nejen o následky atopického ekzému na kůži, ale také o své duševní zdraví.

Starší atopické děti situaci s atopickým ekzémem zvládají o něco hůře, zvláště kolem pubertálního věku, kdy jsou z často nevzhledného ekzému emocionálně rozladěné. Časté škrábání pokožky pak může vést například k tomu, že se dítě nedokáže soustředit ve škole na učivo nebo celou dobu naslouchat učitelům a jejich výkladům. Často také probdí celou noc, kdy nad stavem těla více přemýšlí a svědivou pokožku škrábou. Bohužel, každý takový emocionální výkyv, ve spojitosti s mísícím se smutkem a strachem, stav pokožky jedině zhorší. Psychosomatika hraje v tomto případě velikou roli.

Co s tím?

K úspěšné a produktivní léčbě atopického ekzému musíte často vyzkoušet nejednu cestu, která je mnohdy trnitá a dlouhá. Ale kdo vytrvá, ten vyhrává! Určitě je vhodné na začátku vyhledat imunologa, který dokáže zjistit senzitivní imunitní reakce pacienta na různé alergeny a nasadit mu tak vhodnou léčbu. Druhou a zajímavou cestou je kineziologická terapie:

Jak už jsem psala, pokožka je zrcadlem našeho nitra a psychického rozpoložení ji může značně přihoršit. Vedle různých mastiček a olejů proti projevům zánětů na kůži je tedy dobré myslet i na očistu duševního zdraví, o které se může postarat tzv. Kineziologie. Ta se věnuje jak podvědomé, tak i nevědomé části naší mysli. Pracuje s napětím svalů v těle, kdy svaly reagují na různé podněty. Takový proces nemůže pacient nijak ovlivnit, a proto se na terapii dostane k tématům, ve kterých racionální mysl nemá své místo. Kineziolog tedy svými praktikami prolomí ledy, kdy pak dokáže komunikovat s tělem pacienta. Tím osloví skutečnou pravdu a mnohdy odhalí jistá traumata a lidské neduhy.
Mnohdy v sobě živíme množství neurologických blokád, které zabraňují správnému jednání. Proto v důsledku a naprosto automaticky opakujeme stále stejné reakce, které v dlouhodobém horizontu škodí naší duši. Kineziolog dokáže tyto blokády jak vyhledat, tak následně uvolnit a nastolit tělu vnitřní rovnováhu. A věřte nebo ne, tato terapie pomohla několika desítkám pacientů, kteří už se kvůli atopii ocitli v bludném kruhu.

Co znamená ekzém pro miminka a děti

Atopickou dermatitidou trpí celkem 15 – 30% dětí, což není zrovna malé číslo. V posledních třiceti letech navíc prudce stoupá.

Atopický ekzém může být u dětí jak vrozený, tak například způsobený stresem maminky v těhotenství, císařský řezem nebo třeba předčasným porodem. Aspektů jsou v tomto směru překvapivě více, než byste čekali.

Nemoc se dělí na několik fází. U kojenců se první náznak ekzému může projevit už mezi 2. - 6. měsícem po narození. Miminko pak trápí suchá drsná kůže, zčervenání či silně svědící výsevy v oblasti tváře, čela, vlasů, uší a krku. U starších dětí je pak typické postižení loketních a zákolenních jamek. Pro rodiče je velice důležité své děti hned od začátku poučit a mírně postrašit, že si ekzém v žádném případě nesmí škrábat. Léze se totiž mohou kvůli častým, hlubším dotekům zvětšit a postihnout pak větší část pokožky.

Maminky, pozor

Nemoc se netýká jen miminka, ale také maminek. Jelikož s miminkem přicházíte téměř po celý den do přímého kontaktu „na kůži”, i vy musíte u péče o atopické miminko dbát na jisté omezení. Vyhněte se jakýmkoliv parfémům, krémům a kosmetice s vysokým obsahem chemie a vonných přísad. Také vhodně vybírejte své oblečení, které by mělo být především bavlněné a prané v dětském prášku. Definitivně se pak vyhněte cigaretovému kouři, který dokáže projevy atopického ekzému pořádně zhoršit.

(Ne)přítel plyšák

Dětská pokožka je daleko citlivější než u dospělých a nutno s touto informací dobře nakládat. Při léčbě atopie si tak dejte pozor například na nevhodné a kousavé oblečení, které pokožku zbytečně dráždí a ekzém tak zhorší. Těm nejmenším pak může ubližovat jejich nejlepší přítel na spaní. Ten se bohužel kvůli atopii rázem mění v nepřítele. Takový plyšový, huňatý medvídek totiž může skrývat přemíru roztočů a ekzematický výsev je na světě.

Co vědět o mytí miminek a kvalitě vody

Ekzematici velmi těžce snáší horkou vodu, která vysušuje pokožku, což opět vede k jejímu svědění. Děti tak koupejte pouze ve vlažné vodě a krátkou dobu. Pravidelné koupání je ale, zvláště u miminek s atopickým ekzémem, velice důležité. Je třeba totiž z pokožky smýt veškeré stopy od mléka, krémů a past z oblasti, kde mělo miminko plenku a podobně. Do vany byste potom měli nakapat jakýkoliv olej bez vonných látek, který pokožku krásně zvlhčí. Důležité jsou také přísady do koupele, které zmírní svědění. Výborná je například dětská oves nebo jedlá soda.

Důležitá je pro atopiky také voda, jako taková. Pokud máte doma ekzematika, měli byste znát kvalitu vody, která vám teče z kohoutku. Pro zdravého člověka takový vliv nemá, ale pro ekzematika musí být naprosto neškodná. Taková tvrdá voda může způsobovat nepříjemné alergické reakce a je vhodné vodu filtrovat. Pokud si s kvalitou vody nejste úplně jisti, obraťte se na dodavatele vody, který by vám měl zdarma a bez problémů poskytnout klíčové informace o jejím složení. Pokud vám na zahradě stojí studna, ze které vodu čerpáte, je dobré pozvat si odborníka, který vám k její kvalitě řekne více.

Závěrem

Atopický ekzém sice může značně znepříjemňovat život, ale když vytrváte, zapátráte po možných příčinách a naleznete vhodné řešení, dá se tato nemoc zvládnout. Mějte u toho na paměti, že atopické projevy kůže mohou být oknem do duše nemocného. Nestačí tedy pečovat jen o následky na kůži, ale také o nitro.

autor: Radka Štěpánková

Pod lupou MUDr. Radovana Sedláčka:

Jaké jsou možné komplikace této nemoci?

Nejčastější komplikací je zanesení infekce do ekzematického ložiska atopického ekzému. Pokud k tomu dojde, je nutné navštívit svého kožního nebo praktického lékaře, aby stanovil adekvátní léčbu, respektive odebral stěry z postiženého místa k určení původce infekce, jelikož mohou být později postihnuty i další měkké tkáně.

Jsou psychika a duševní zdraví pacienta opravdu jedním ze základních stavebních kamenů pro vývoj atopického ekzému?

Určitě to není tak, že by psychické rozpoložení bylo původcem vzniku atopického ekzému u člověka, který k tomu nemá vrozené předpoklady. Psychika je ale významný faktor u pacienta, který již atopickým ekzémem trpí. Psychický stres jako takový zhoršuje projevy atopického ekzému, což může opět zhoršit psychiku nemocného. Následně vzniká začarovaný kruh, ze kterého někdy vede cesta pouze za pomoci psychologické péče.

Je možné atopický ekzém zcela vyléčit? Může se, popřípadě, pacientům vrátit?

Atopický ekzém je bohužel choroba s vrozenou dispozicí a momentálně žádný zázračný lék neexistuje. Je důležité dodržovat veškerá doporučená opatření a o kůži se pečlivě starat, i když na ní zrovna nejsou zjevné potíže. Prevence je základ a pokud se dodržuje, dá se i tohle nepříjemné onemocnění držet na uzdě. Dobrou zprávou ale je, že se cca do devíti let spontánně zhojí až 80% postižených dětí. Pouze v malém procentu ekzém přetrvává do dospělého života.

Do you want to be informed about everything that is happening?

Subscribe

Pediatr a dětský kardiolog

MUDr. Radovan Sedláček

V roce 2015 promoval na Lékařské fakultě univerzity Palackého v Olomouci. Následně pracoval na dětské klinice fakultní nemocnice v Olomouci a v dětském kardiocentru fakultní nemocnice v MOTOLE. Od roku 2019 pracuje v soukromé ambulanci praktického lékaře pro děti a dorost v Krnově. Atestaci z pediatrie složil v roce 2020. Nyní je v přípravě na nadstavbovou specializační atestaci z dětské kardiologie a je odborným garantem Doktora online.

Doktor online logo
+420 736 765 887

The telephone contact is not for consultation with a doctor, it is only a helpline.

info@doktoronline.cz
Doktor online a.s.Valentinská 22/12, 110 00 Praha 1IČ: 14319624