Malé, ale škodné klíště

Ne nadarmo spoustě z nás utkvěla v podvědomí věta z české reklamy “Klíště jde, klíště jde, klíště si jde pro tebe.” Zní to sice jako replika z hororu se zvířaty, ale osvěta je v tomto případě opravdu na místě. Tento malý roztoč totiž dokáže způsobit nejednu patálii. Jak před ním ochránit své děti a co jste možná, o jinak známém klíštěti, nevěděli?

Známá firma

Známe to všichni. Vyrazíte si do lesa na houby, když pak doma zjistíte, že jste si s sebou, krom košíku plného hřibů, přinesli i něco navíc. Nenápadně přisátého nechtěného “parazita”, který do té doby, než jste ho zaregistrovali, mohl až o 200x zvětšit svůj objem. Ve většině případů se klíště bezproblémově vyndá pinzetou, postižené místo se natře mastičkou a je po problému. Avšak ne vždy vám to dá tenhle roztoč zadarmo. Proto je důležité snažit se hned několika kroky přisátí klíštěte předejít:

Vhodné oblečení

Že se klíšťata zdržují především ve vysoké trávě, není žádná novinka. Ale daří se jim také na březích řek, u rybníků a na okraji lesních cest. Proto je dobré své děti při všech venkovních aktivitách vhodně oblékat. Ve výběru oblečení hrají velkou roli například upnuté věci, kdy má klíště potom obtížnější “přístup” k lidské kůži. Pokud jsou kalhoty dole široké, můžete je upevnit gumičkou přes uzavřenou obuv. Důležitá je také barva. Na světlém úboru je větší šance, že si klíštěte ihned všimnete a můžete tak předejít nechtěnému přisátí.

Dětský náramek proti klíšťatům

Skvělé a efektivní řešení, pokud vyrážíte s dětmi často do lesa nebo žijete v přírodě, kde je řádění ve vysoké trávě na denním pořádku. Repelentní náramky jsou napuštěné éterickými oleji, nejčastěji citronelou a pelargónií, které dotěrné roztoče odpuzují. Vypadají jako klasický náramek nebo plastová pružinka do vlasů a sehnat je můžete ve známějších lékárnách, mnohdy také v hračkářství.

Kvalitní repelent

Práci si dejte také s výběrem vhodného chemického přípravku, který sice zajistí žádaný účinek proti klíštěti, ale zároveň zbytečně nedráždí dětskou, jemnou pokožku. Některé druhy repelentů jsou vhodné už pro miminka od tří měsíců, alergiky či děti s ekzémem.

Babské rady

Pokud se chcete celkově vyvarovat chemickým prostředkům, můžete využít zázraků přírody. Klíšťatům nevoní například fenykl, hřebíček nebo šalvěj. Fenykl si například před procházkou do lesa připravte do textilního sáčku a jeho semínka jemně promějte mezi prsty - tak zajistíte účinnější aromatikum. Z hřebíčku nebo šalvěje si můžete doma vyrobit vcelku jednoduchý, lihový nebo olejový repelent.

Když už je klíště přisáté

Před vytahováním klíštěte myslete na to, že špatnou manipulací se můžete lehce nakazit i vy. Proto nikdy nepodceňujte situaci a jako první krok si natáhněte rukavice. Poté místo přisátí dezinfikujte, například jodisolem. Přibližně po pěti minutách uchopte pinzetou klíště co nejblíže ke kůži a opatrně s ním kývejte do stran. Zhruba po 2 až 3 minutách se klíště uvolní. Dbejte na to, abyste klíště vytáhli celé! Po vyjmutí místo opět dezinfikujte. Tím to ovšem nekončí. Přes den postiženou kůži občas zkontrolujte, že není zarudlá nebo nemění barvu. Pokud se vám cokoliv nebude zdát, navštivte lékaře.

Strašák zvaný klíšťová encefalitida

Jednou z nejznámějších nemocí, kterou infikovaná klíšťata přenášejí, je klíšťová encefalitida. Toto virové onemocnění postihuje mozek a mozkové blány. Pokud jste se v blízké době s klíštětem dostali do křížku, pozorně si pročtěte příznaky této nemoci, abyste nic nepodcenili. V první fázi cca 7–14 dní od nakažení může pacient pociťovat větší únavu a často se u něj objevuje vysoká teplota či bolesti hlavy, svalů a kloubů. U některých pacientů po skončení první fáze nemoc zázračně sama vymizí, u jiných přichází fáze druhá a pacient se musí léčit. Bohužel ani v této době zatím neexistuje všestranný lék na tuto nemoc, proto je klíčovou ochranou proti této nemoci včasné očkování dítěte. Můžete jej nechat očkovat už od jednoho roku.

Co jste možná nevěděli

• Klíště je, spolu s komárem, největším přenašečem nemocí a v Evropě v tomto drží své prvenství. Celosvětově existuje až 900 druhů klíšťat a mezi jejich hostitele patří na 300 různých druhů zvířat.

• Pokud na svém těle zaznamenáte, že se k vám snaží tento roztoč přisát, je důležité se ho zbavit opravdu důkladně! Takové klíště je totiž opravdový nezmar. Dokáže například přežít celý program v automatické pračce při 40 °C, přežít až 3 týdny pod vodou nebo 12 hodin při teplotách pod -10 °C.

• Matka příroda nás asi nikdy nepřestane udivovat. Klíště totiž může způsobit alergii na maso. Jedna z nejpodivnějších potíží, způsobených kousnutím klíštěte, se nazývá Alpha-gal syndrom, který šíří americké klíště a postihuje pouze člověka. Tento druh klíštěte během přisání přenáší molekulu alfa-gal cukru na svého hostitele. U některých lidí tato molekula vyvolává reakci imunitního systému, která vede k alergii na červené maso.

• Ke konci trochu té pozitivity, a sice, že nemoci klíšťata nepřenáší hned. Některé druhy klíšťat mohou začít přenášet onemocnění zvané anaplazmóza do osmi hodin. Obecně se ale udává, že pokud dokážete klíště odstranit do 24 hodin, šance na získání známých nemocí, jako je například lymská borelióza, jsou velmi nízké. Ve většině případů trvá 36 až 48 hodin, než vás klíště dokáže infikovat bakterií, která nemoc způsobí.

autor: Radka Štěpánková

Pod lupou MUDr. Radovana Sedláčka:

Klíště s sebou může přinést hned několik nemocí, například klíšťovou encefalitidu, před kterou se ale můžeme ochránit. Od kolika let je vhodné dítě naočkovat?

Očkování proti klíšťové encefalitidě je možné po 1. roce života. Načasování vždy rodičům doporučuji zvážit, dle lokality, kde se s dítětem vyskytují. Pokud bydlíte s dítětem např. v bytové zástavbě a většinu svého času trávíte ve městě, vzhledem k počtu očkování v prvních dvou letech života, bych s očkováním klidně vydržel až po 3. roce. Jestli ovšem bydlíte na vesnici, v oblasti s větším výskytem klíšťat nakažených KENC, nebo jezdíte každý víkend s dětmi z města na chalupu, pak bych neváhal a očkoval bych děti již dříve.

Může se stát, že po vyndání přisátého klíštěte zůstane místo ještě chvíli zarudlé.

Jak nejlépe rozeznat nákazu a kdy vyhledat lékaře? Klíšťová encefalitida, ani Lymeská borrelióza, se neprojeví v rámci hodin, ani dnů po přisátí - odpadnutí klíštěte. Zarudnutí kolem místa, kde bylo klíště přisáté, je přirozená zánětlivá reakce těla, která většinou do pár dnů odezní. Pozor musíme dávat na celkový stav dítěte s odstupem 2-3 týdnů, kdy se nástup nemocí může projevit teplotami, bolestmi hlavy, bolestmi svalů a kloubů. U boreliózy jsou typické fleky na kůži s centrálním výbledem, tzv. erythema migrans. Ta se ale často nevyskytuje v místě, kde bylo klíště přisáté, zároveň během týdnů může měnit místo, kde se vyskytuje. Při jakémkoliv váhání je vždy lepší lékaře vyhledat, aby dítě zkontroloval, popř. provedl laboratorní odběry. Pozor ty opravdu nemá cenu brát v týdnu, kdy klíště objevíte a vytáhnete.

Jak klíště co nejúčinněji zlikvidovat? Spousta lidí ho rozmačkává rukou, avšak není to nebezpečné, pokud by bylo klíště infikované?

Šance nákazy skin to skin je opravdu malá, můžete tak tedy provést v ochranných rukavicích. Pokud vám je rozmáčknutí klíštěte nepříjemné, neváhejte se ho zbavit například spláchnutím do záchodu. Pro ochránce přírody je určitě variantou i vypuštění parazita zpět na svobodu. Tuhle variantu ale jako lékař nemohu úplně doporučit.

Chcete být informováni o všem, co se u nás děje?

Přihlásit se k odběru

Pediatr a dětský kardiolog

MUDr. Radovan Sedláček

V roce 2015 promoval na Lékařské fakultě univerzity Palackého v Olomouci. Následně pracoval na dětské klinice fakultní nemocnice v Olomouci a v dětském kardiocentru fakultní nemocnice v MOTOLE. Od roku 2019 pracuje v soukromé ambulanci praktického lékaře pro děti a dorost v Krnově. Atestaci z pediatrie složil v roce 2020. Nyní je v přípravě na nadstavbovou specializační atestaci z dětské kardiologie a je odborným garantem Doktora online.

Doktor online logo
+420 736 765 887

Telefonní kontakt neslouží ke konzultaci s lékařem, jedná se pouze o infolinku.

info@doktoronline.cz
Doktor online a.s.Valentinská 22/12, 110 00 Praha 1IČ: 14319624