Kyčle

Pokud jste si doposud mysleli, že se pojem „špatné kyčle” týká spíše starších jedinců v pokročilém věku, pak zbystřete. Několikanásobné maminky už možná dobře vědí, že takové kyčle totiž dokáží pořádně potrápit nejedno miminko či dítě.

Kyčle mohou potrápit i starší děti

Zbystřit byste měli, pokud si Vaše ratolest opakovaně stěžuje na bolest v oblasti kyčlí, ale také ve stehně nebo koleni, kulhá nebo má značně omezený pohyb. Taková bolest v kyčli obvykle přichází pár dní po odeznělé viróze. Proč? Nejčastější příčinou synovitidy je totiž virový efekt horních dýchacích cest, chřipka nebo zánětlivá onemocnění trávicího traktu. V dětské kyčli pak vzniká zánětlivá reakce a kloubní výstelka vyprodukuje výpotek, který se postupně vstřebá. Takový výpotek se pak snadno viditelný na ultrazvuku.

Kdy navštívit lékaře?

Někteří specialisté doporučují první vyšetření kojeneckých kyčlí až ve 3. měsíci, to je ovšem pozdě. Ideální doba kontroly je nejpozději do 3 týdnů věku miminka a v rozmezí tří dalších týdnů by měla maminka opětovně přijít na další dvě kontroly. Můžete tak v poklidu předejít několika možným komplikacím.

Co byste měli vědět o vrozené dysplazii kyčlí

VDK, jinak také vývojová dysplazie kyčelního kloubu, je vrozené onemocnění, kdy je na vině porucha vývoje kyčelní jamky, hlavice stehenní kosti a její špatné centrace do kloubní jamky. Vyskytuje se u zhruba 5% české populace a důležitou roli v jejím vzniku hrají také genetické faktory. Díky včasné prevenci u všech novorozenců lze toto onemocnění odhalit v zárodku a ihned zahájit léčbu. Včas zjištěná a léčená dysplazie kyčlí se obvykle upraví během prvního roku dítěte. Neléčená nebo nedostatečně léčená však způsobuje zvýšené opotřebení kloubu, který tedy může být kolem 20. roku života nenávratně poškozen.

Faktory, které zvyšují pravděpodobnost VDK:

  • Pokud bylo miminko během porodu nebo v posledních 3 měsících těhotenství v obrácené poloze (koncem pánevním)
  • Roční období - VDK se nejčastěji vyskytuje u dětí narozených v zimě, zejména v lednu
  • Rodinná anamnéza, kdy se podobné problémy vyskytly například u rodičů či prarodičů
  • VDK je častější u prvorozených dětí a trpí jí 5 - 8x více dívky než chlapci

Co když se u miminka potvrdí VDK?

Především mějte na paměti, že není žádný důvod k panice. Včasná diagnostika se dá u miminka do roka vyřešit. Volba léčby závisí na závažnosti nálezu během vyšetření miminka a na jeho věku. Většina dětí se léčí pomocí abdukčních pomůcek jako jsou například Pavlíkovy třmínky nebo Frejkova abdukční peřinka, což je pomůcka, která umožní fixaci kyčlí a nožiček přikrčených k tělu, směrem od sebe. To napomůže dalšímu optimálnímu vývoji kloubu a správnému tvarování hlavičky stehenní kosti a kyčelní jamky. Nošení nebývá pro miminka nijak nepříjemné a dobře ho snáší. Už z důvodu, že pomůcky se sestaví přesně na jejich velikost. Nejjednodušší variantou, co se týče pomůcek, je pak známé „široké balení.”

Synovitida kyčle

Kyčelní kloub je u novorozenců tvořen především měkkou chrupavkou, která se v průběhu jeho růstu v prvních měsících mění v kostní tkáň. Aby se kyčelní kloub vyvinul správně, je nutné, aby byly hlava stehenní kosti a kyčelní jamka fixovány ve správné poloze. Kyčelní kloub je tedy, zvláště v dětském věku, velmi náchylný hned k několika onemocněním, z nichž některá mohou vést k trvalému poškození či závažnému postižení kloubu. Takové postižení se nazývá synovitida. Nejedná se vyloženě o nemoc, ale bývá příznakem jiného patologického jevu, ať už v samotné kyčli nebo i vzdáleném místě.

Žádné zavinovačky, ale žába!

Dát či nedát miminko do zavinovačky? Toť otázka. A odpovědi se na různých frontách výrazně liší. V nemocnici mnohdy dostanete radu zavinout dítě a stáhnout mu jak ruce, tak nohy, aby se nehýbalo. Na to má ale ortoped Jan Česák opačný názor - chce to volnost! „Je důležité, aby hned od narození byla stehýnka v pozici žáby. Zkrátka roznožená. To je ideální poloha pro správný vývoj kyčlí. Narozené zdravé dítě má mít úplně volné roznožení. Samozřejmě, že ne každé miminko je takového roznožení schopno, ale je třeba provádět cviky jako kroužení s kolínky a zvedání nohou k bříšku.” Pokud byste ale tento cvik chtěli zařadit na každodenní program, dbejte na to, že poloha na bříšku je bohužel také jedním z rizikových faktorů pro syndrom náhlého úmrtí kojence. Pokud ji tedy chcete často využívat, je pak vhodné pořídit monitor dechu, který umístíte pod miminko.

ANO šátkům!

Co také ortopedi doporučují a rádi vítají pro vhodný růst a vývoj kyčlí, je balení miminek do šátků. Dítě má tak správné roznožení kyčlí. Avšak vhodná situace k použití šátku by měla nastat až v době, kdy miminko udrží pevně hlavičku – takzvaně pase hříbata, což se miminkům daří až mezi 3-4 měsícem. Určitě se ale před šátkováním poraďte se svým pediatrem.

autor: Radka Štěpánková

Pod lupou MUDr. Radovana Sedláčka:

Máte jako pediatr zkušenost se špatným vývojem kyčlí u miminek? A dá se většina z těchto problémů úplně vyléčit?

Jelikož je jednou z náplní mé práce prevence. Kyčlemi se zabýváme u všech miminek v naší praxi. Jelikož je vyšetření kyčlí součástí povinného screeningu, můžeme říct, že z majoritní části se jedná pouze o drobné odchylky a většina dětí si vystačí se širokým balením. Pokud se jedná o pokročilejší odchylky vrozené dysplazie kyčelního kloubu, přenecháváme péči specialistům na ortopedii.

Doporučil byste nějaký další cvik s miminkem, který nepomůže správnému vývoji kyčlí?

Všiml jsem si, že jste v článku správně popsala cvik přitažení kolínek k bříšku. To se dá provádět u dětí s mírnou formou VD. U dětí které mají dle screeningu kyčle v pořádku, by jsem tohle cvičení „preventivně“, pravidelně neprováděl.

Jakých největších chyb se rodiče dopouští, jedná-li se o problémy s kyčlemi?

Za největší chybu považuji nerespektování doporučení odborníkem, pokud je miminku ortopedem doporučeno široké balení, předepsány pomůcky jako Wagnerovy punčošky, nebo Pavlíkovy abdukční třmeny, je nezbytné aby rodiče tuhle terapii prováděli. Pokud by tak neudělali, mohou a velice pravděpodobně ho dovedou k operačnímu výkonu. V horším případě své miminko poškodí na celý život.

Chcete být informováni o všem, co se u nás děje?

Přihlásit se k odběru

Pediatr a dětský kardiolog

MUDr. Radovan Sedláček

V roce 2015 promoval na Lékařské fakultě univerzity Palackého v Olomouci. Následně pracoval na dětské klinice fakultní nemocnice v Olomouci a v dětském kardiocentru fakultní nemocnice v MOTOLE. Od roku 2019 pracuje v soukromé ambulanci praktického lékaře pro děti a dorost v Krnově. Atestaci z pediatrie složil v roce 2020. Nyní je v přípravě na nadstavbovou specializační atestaci z dětské kardiologie a je odborným garantem Doktora online.

Doktor online logo
+420 736 765 887

Telefonní kontakt neslouží ke konzultaci s lékařem, jedná se pouze o infolinku.

info@doktoronline.cz
Doktor online a.s.Valentinská 22/12, 110 00 Praha 1IČ: 14319624