Kašel

Suchý, vlhký, dráždivý, ale především otravný. Tak by nejspíš každý z nás popsal nelibý zvuk, vycházející z plna hrdla, který k nám nejednou přišel na neohlášenou návštěvu. A že se občas dokáže pěkně zdržet! Jak se co nejrychleji zbavit nechtěného hosta v podobě kašle a co nejlépe pomůže k jeho úplnému odchodu?

Děti se kašli často nevyhnou

Kašel, společně s rýmou, patří k nejčastějším projevům nachlazení a respiračních onemocnění a postihuje především děti předškolního věku. Proč je tomu tak? Odpověď je prostá. Nejspíš mi, maminky, dáte za pravdu, že jakmile dáte dítko na podzim či v zimě do školky, vrátí se vám pak domů nejen váš poklad, ale jako bonus s sebou přinese nějaký ten moribundus. Často ho doprovází právě kašel, který sice není nemocí jako takovou, ale je jedním z příznaků nachlazení. Tento začarovaný kruh už pak nejspíš znáte. To se jedno ráno maminka rozhodne, že pošle své dítě do školky i přesto, že „včera trošku pokašlávalo” a viry, společně s omluvenkou, v tu ránu visí ve vzduchu.

Kašel jako obrana

Kašlání není onemocněním jako takovým, ale příznakem, a především ochranným reflexem organismu, kdy dochází k podráždění dýchacích cest. Tento reflex pomáhá udržovat dýchací cesty dobře průchodné. Ke kašli dochází v okamžiku, kdy jsou receptory v dýchacích cestách podráženy kontaktem s určitým patogenem. Což mohou být viry, bakterie, alergeny nebo částice ze znečištěného ovzduší. Kašel ale může také upozornit na vdechnuté cizí těleso. Důvodem, proč se u dítěte většinou vyskytuje kašel společně s rýmou, je fakt, že produkovaný hlen z nosohltanu, který známe jako zadní rýmu, zatéká do krku, kde dráždí ke kašli.

Pokud ale začne vaše dítko kašlat, nemusíte hned panikařit. Obecně totiž platí, že daleko horší je kašlací reflex vůbec NEMÍT. Je třeba si uvědomit, že kašel k životu patří a je jedním ze základních obranných reflexů pro více situací. Dokonce se udává, že zdravé dítě může zakašlat až 30x za den.

Je kašel nakažlivý?

Pokud nemluvíme o nejhorším typu kašle, což je tzv. Černý kašel, který je ale díky očkování téměř vymýcen, není kašel sám o sobě nakažlivý. Avšak mohou se během něj prostřednictvím drobných kapiček přenášet choroboplodné částice. Nejvyšší infekčnost je pak v rozmezí 36-72 hodin, nejhorší jsou tedy první 3 dny.

Suchý VS vlhký kašel

Pro úspěšné vyléčení kašle u dětí je klíčová správná diagnóza, zda se jedná o suchý či vlhký kašel. Podle typu kašle se totiž odvíjí léky. Suchý kašel dráždí a vyčerpává a nedochází při něm k tvorbě hlenu v dýchacích cestách. Dítě je unavené, plačtivé a kašel se zhoršuje zejména v noci, v suchém a teplém prostředí. K jeho potlačení se používají tzv. antitusika - léky, které potlačují kašel. Podávají se nejlépe na noc, aby se podrážděná sliznice dýchacích cest zklidnila a dítě se v klidu vyspalo.

Při vlhkém kašli dochází k opačnému problému, a to k tvorbě hlenu v dýchacích cestách. Vlhký kašel tak není třeba tlumit, ale naopak podpořit. K těmto účelům se používají tzv. expektorancia. Snižují viskozitu hlenu, který se zkapalní a usnadňují jeho vykašlávání. Tyto léky se doporučují používat pouze přes den, a to nejdéle do sedmnácté hodiny odpoledne. Důležitý je v tomto případě dostatečný příjmem tekutin.

Jak si pomoci doma?

  • U všech typů kašle je důležitý dostatečný příjem tekutin (nejlépe bylinné čaje)
  • Větrejte. Zejména na noc je klíčový čerstvý vzduch, proto než uložíte dítě ke spánku, otevřete okno a nechte místnost vyvětrat.
  • Na suchý kašel pomůže také olejový zábal, kdy namočíte plenku do teplého (ne horkého!) oleje, přiložíte jej na hrudník a záda, zabalíte igelitem a přikryjete dekou na přibližně 20 – 30 minut.

Zázračný med

S blahým výsledkem dříve přišli také američtí vědci. Ti zjistili, že na infekce horních cest dýchacích a s nimi spojený kašel, pomáhá med. I z toho důvodu obsahuje spousta sirupů proti kašli právě tuto sladkou pochutinu. Vědecký tým podal celkem stovce dětí, které trápil noční kašel kvůli nachlazení, sirup z medu, kdy po pouhém dni od podání došlo k výraznému snížení a intenzitě kašle právě u dětí, kterým byl med podán. Vysvětlení, proč může právě med pomáhat proti nočnímu kašli, uvedl dr. Paul a jeho tým hned několik. Med je sladký, jeho konzistence zklidňuje krk a má také vysoce antioxidační složení. Důvodem mohou být také jeho antimikrobiální účinky. Dětem starším dvanácti let je dobré podávat dvě čajové lžičky denně, mladím pak stačí pouhá půlka lžičky. Důležité je ale vědět, že se med nedoporučuje miminkům do jednoho roku! Med totiž dokáže způsobit vzácný, ale závažný typ otravy z jídla, známý jako botulismus.

autor: Radka Štěpánková

Pod lupou MUDr. Radovana Sedláčka:

Jaký lék je podle Vás na kašel nejúčinnější?

Nedá se říci, že existuje ideální lék na kašel. Důležité je zjistit příčinu kašle a podle příčiny stanovit adekvátní léčbu. Kašel je pouze obranný reflex zajišťující ochranu dýchacích cest před znečištěním a infekcí. Několik zakašlání za den je naprosto normální a není potřeba se ho nějak výrazně obávat.

Mohou kvůli kašli nastat nějaké vážné situace či komplikace? A kdy spěchat k lékaři?

Rozhodně ano. U malých dětí je jedním z nejrizikovějších akutních stavů vdechnutí cizího tělesa, kdy se dítě záchvatovitě rozkašle. Podle toho, jak velké těleso vdechlo, může během několika desítek sekund dojít ke ztrátě vědomí, kdy musíme neprodleně zahájit kardiopulmonální resuscitaci a následně volat RZP. Pokud se jedná o kašel postupně se vyvíjející, např. při lehkém respiračním infektu, k lékaři pak vyrážíme, pokud trvá déle než týden a běžně dostupné léky jsou bez většího efektu. Dříve lékaře navštívíme, pokud se objeví některý z příznaků závažnějšího onemocnění. Například teplota nad 38°C , trvající déle než 48-72h, dále pak příznaky dušnosti, kdy dítě i v klidu při dýchání zatahuje podžebří a vtahuje krční jamku. Volat RZP bychom měli vždy při prošednutí nebo promodrání dítěte při záchvatu kašle. To jsou všechno příznaky závažnějšího onemocnění, které by měl lékař co nejdříve vyšetřit.

Chcete být informováni o všem, co se u nás děje?

Přihlásit se k odběru

Pediatr a dětský kardiolog

MUDr. Radovan Sedláček

V roce 2015 promoval na Lékařské fakultě univerzity Palackého v Olomouci. Následně pracoval na dětské klinice fakultní nemocnice v Olomouci a v dětském kardiocentru fakultní nemocnice v MOTOLE. Od roku 2019 pracuje v soukromé ambulanci praktického lékaře pro děti a dorost v Krnově. Atestaci z pediatrie složil v roce 2020. Nyní je v přípravě na nadstavbovou specializační atestaci z dětské kardiologie a je odborným garantem Doktora online.

Doktor online logo
+420 736 765 887

Telefonní kontakt neslouží ke konzultaci s lékařem, jedná se pouze o infolinku.

info@doktoronline.cz
Doktor online a.s.Valentinská 22/12, 110 00 Praha 1IČ: 14319624